Farvel til forgyldning - Goddag til Eco guld og sølv

Farvel til forgyldning - Goddag til Eco guld og sølv

Som nogen af jer måske allerede ved, har jeg besluttet at vi stopper med at lave forgyldte smykker. Forgyldte smykker kræver omgang med giftige kemikalier i forgyldnings processen og for at beskytte sig selv og miljøet herunder, også stor forsigtighed ved håndteringen. Holdbarheden er derudover ikke god nok til at det lever op til de krav jeg selv har for vores produkter. Jeg synes smykker skal kunne bruges uden at man behøver tænke over at man har dem på hele tiden. Man skal kunne vaske hænder mens man har ringe på fx.

 

guldring elli

 

HOLDBARHED
Jeg bliver ind i mellem mødt med spørgsmålet om hvorfor vores smykker har fået slidt forgyldningen af, når en anden ring fx ikke er. Ofte er det dog her tilfældet at smykket som ikke ser slidt ud, er forgyldt henover messing. Messing har også en gullig farve meget lig varm guld og når forgyldningen slides af, ses det ikke lige så tydeligt som henover sølv. Vi har altid forgyldt henover sølv - derfor er det desværre også tydligere når det slides af.

Der findes dog andre måder at guldbelægge smykker end forgyldning. Jeg vil ikke gå ind i de alt for tekniske detaljer her, men blot kort nævne de forskellige metoder.

Forgyldning: Ved forgyldning lægges smykket (fremstillet i basismetaller så som fx sølv eller messing) i en væske med 24K guldpartikler og der sættes strøm til. Strømmen gør at guldpartiklerne binder sig til smykket og lægger sig som et ydre lag. Laget er ofte mellem 2 & 5 micron tykt.

Goldfilled (på dansk ofte kaldt guld dublé): Ved goldfilling lægger/smelter man et tykt lag guld udenpå fx et sølvsmykke. Laget skal udgøre min. 5% af den samlede vægt af smykket. Lagets tykkelse gør det mere holdbart, men også dyrere end ved forgyldning.

ÆGTE GULD
I stedet for forgyldning har vi besluttet at vi kun vil lave solide sølv og guldsmykker i 8 og 14 k guld. Guldsmykkerne laver vi på bestilling - dvs. der går op til 14 dage før dit nye smykke afsendes.

Alt hvad vi kan få fingrene i af materialer vil i fremtiden blive i Eco sølv og Eco guld for miljøets skyld. Når vi taler Eco-metaller er det ikke lige som i landbruget at det er dyrket økologisk. 

ECO GULD
Traditionelt ædelmetal er minet op af jorden, ofte med stor brug af vand og kemikalier. Fairtrade guld er derimod ikke udvundet med kemikalier og giver bedre forhold for mine-arbejderne. Mængden af fairtrade guld er ikke særlig stor endnu og det er derfor ikke så let at anskaffe (dog noget vi holder skarpt øje med!).

En stor mængde ædelmetaller så som guld, sølv og platin bruges, udover til smykker, også i al den elektronik vi omgiver os med. Eco-metaller er ikke ny-minet, men derimod udvundet af "gammelt" ædelmetal fx skrottet elektronik og endda gamle smykker. Metallerne smeltes og raffineres (gøres rene) og legeres på ny (får blandet andre metaller i for at skabe de forskellige karat i guld). Det er rigtig godt for miljøet at genbruge ting som ellers ville blive skrottet, men også at vi undgår brug af nye kemikalier til at mine nyt ædelmetal. Dertil skal det også nævnes at der jo ikke findes en uendelig mængde af ædelmetaller. På et tidspunkt slipper det op og så vil vi jo være tvunget til at genbruge det vi allerede har! 

DET SKAL GIVE MENING
Vores mål for udgangen af 2017 er at 50% af vores materialer skal være Eco. På den måde kan vi både passe på os selv i produktionen, men også på miljøet og det kan du derfor også når du køber nye smykker   
For at det skal betyde noget for os at gå på arbejde, skal der gerne være en større mening med det hele synes vi  Og kan vi være med til at skubbe lidt til den holdning der er i vores fag, mod en mere bæredygtig en af slagsen, vil det være det hele værd!forgyldt vs ægte guld

På billedet kan du se forskellen på ægte guld og forgyldt sølv - den øverste højre ørestikker er i 8 karat ægte solid guld og den nederste er lavet i forgyldt sølv. Forskellen er den køligere, ikke så gule farve. Og så naturligvis at der ikke er noget som nogensinde slides af 💪💖

// Bella
#ecogold #ecoguld #ecosølv #ecosmykker